Суровите торти са класика във веган кухнята и в здравословното хранене. И на мен са ми любими, но понякога са твърде еднообразни, когато са с крем от кашу и много ядки – стават тежки, а и понякога не са подходящи за хора с алергии. Показвам ви вариант за такава торта без ядки, лека, но в същото време с вкус на бял шоколад. Какво повече да иска човек?
Тайната на белия шоколад е в какаовото масло и не ви съветвам да го заменяте с кокосово. Именно то дава вкуса на шоколад и освен това стяга много повече от кокосовото.
Чуфа – ядките, които не са ядки
Преди години в чужбина (Малта и Испания) съм виждала на много места така прословутите tiger nuts, познати още като земен бадем или чуфа. Опитвала съм дори сурови десерти с тях. И така до преди няколко месеца, когато разбрах, че всъщност и в България има такива. Открих страницата Tigernut Bulgaria във Facebook и бях супер развълнувана да си поръчам от продуктите им. Предлагат белени и небелени ядки, брашно от тях и също така тахан, който е смесица между лешници и чуфа и се произвежда от Омайно сладко. Таханът е просто уауу! Обожавам лешников тахан и този е невероятен.
Най-много ми харесаха белените (още не съм опитала брашното де), но белените са някак по-меки и деликатни. И двата вида могат (даже е препоръчително) да се накисват и стават някак по-хрупкави и не толкова твърди, но на мен ми харесват без да са накиснати и ги държа в колата и в чантата си като снак. Пакетите са по 1 килограм и стигат за доста дълго време, ако като мен обичате да имате снак за критичните моменти. Белените ядки са доста по-меки и цялостно и двата вида имат лек кокосов вкус, който е супер приятен. Не кокосов, но по-скоро усещането за кокосови стърготини – знаете какво е.
Тигровите ядки са всъщност грудки, а не ядки. Малко повече информация, директно от вносителя:
“Чудесен пребиотик, подходящ за веган диети. Без алергени и високо съдържание на фибри. Естествените захари в тях придават приятния им сладък вкус без нужда от подсладител. Регулира кръвната захар. Високото съдържание на калий спомага регулирането на кръвното налягане. Богат на езними като амилаза, липаза и каталаза, те спомагат развитието на добрите бактерии и подобряват храносмилането. Ядките съдържат още много полезни хранителни вещества, фибри, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед и цинк. Добър източник на влакнини, въглехидрати и полезни мазнини.”
В тази рецепта може да ги замените с ядки по избор или овесени ядки, в комбинация с фурми или други сушени плодове, за да постигнете добра консистенция за основата. Използвам ги, защото са хрупкави, с приятен и различен вкус и най-вече не са алерген като останалите ядки.
Сладко от рози Rosey’s mark
Преди около 3 години, когато един ден просто реших, че ще си направя YouTube канал и се чудих каква да е концепцията, реших, че ще опитвам нови храни пред камера. Така първият продукт, за който заснех видео беше именно сладкото от рози. Приготвих и една рецепта (за подобен чийзкейк) и така някак го забравих. Сега, 3 години по-късно, видях сладкото в био магазин и си казах “ама аз защо не съм си купувала” .. и така няколко седмици по-късно, си купувам ново бурканче на всеки 5 дни. Изключително вкусно е, а не съдържа захар. Базира се на ябълков сок + листенца от рози и реално е доста сладко заради този ябълков сок.
Добавям към към любимите си замразени горски плодове, към мляко от кашу и към всичко кремообразно като лек, сладък завършек. В допълнение с любимата ми хрупкава гранола. Наистина препоръчвам да опитате този продукт – ето списък с магазините, в които се предлага.
Сладко от рози Rosey’s mark
Публикацията не е спонсорирана от Rosey’s mark или Tigernut Bulgaria – продуктите са закупени с лични средства и лично и самостоятелно ги препоръчвам.