Време е и за следващото предложение за Великден. Този път се приближавам максимално до класическия козунак, като миксирам лимецово и пълнозърнесто брашно, търсейки козуначените конци. Този козунак е пълнозърнест, пухкав, здравословен и най-вече вкусен! В тази рецепта използвам прясна мая, като тя може да се замени със суха. Чрез маята, глутена и доброто месене се постигат търсените конци.
Важно е всички продукти да са на стайна температура! Препоръчвам максималното използване на домашни продукти – яйца, масло .. те имат истински хубав аромат и придават прекрасен вкус на козунака. Този козунак е изпечен в кръгла форма и е изплетен като се усуква. Разбира се, може да се оформи по всякакъв начин.
Козунакът е много ароматен, карамелов заради кокосовата захар и наистина вкусен!
Великден е любимото ми време от годината и смятам, че трябва да му се насладим, да го изживеем и да сме наистина тук и сега със семейството. Да месиш козунаци, да боядисваш яйца и да си активен в семейните дейности е наистина прекрасно, особено сега, когато прекарваме наистина много време вкъщи.
Идеи за пълнеж
- шипков мармалад на Хармоника, подсладен с петмез (това ми е ФАВОРИТ)
- мармалад от глог на Хармоника с петмез
- 100% мармалад от сини сливи на Хармоника
- сладката на Rigoni di Asiago – те са 100% плодове
- сладката на Цима с чиа
шоколадови & таханови варианти
- какаово-лешникова паста Гайо
- течен шоколад с кокос
- рожков мус
- шоколадов крем с лешници и кокосова захар Chocoleya
- био какаов крем
- лешников крем с какао и кокос
- любим тахан по избор
Припомням ви и това видео и вярвам, че празниците са за семейството, хубавите моменти, истинската, вкусна храна и неповторимите, неподправени емоции. Ограниченията, вината и желанието за компенсиране на количеството изядена храна изобщо не си струват. Яжте козунак, семейте се, бъдете щастливи, бъдете в настоящия момент и се наслаждавайте на всичко, което ви се случва в живота!
Е, време е да видим какъв е този пухкав, пълнозърнест и здравословен козунак!