След много, много успешния миналогодишен класически козунак в здравословен прочит и след прекрасните веган кифлички, е време за следващ експеримент – козунак без мая!
Все още вярвам, че истинският козунак трябва да има конци – точно те правят козунакът козунак, а не просто хляб или кекс. Тайната на конците обаче се крие в хубавото втасване и много хубавото премесване. Това е почти невъзможно за постигане във вариант без набухвател – мая /жива или суха/ или квас (мечтая си някой ден да направя козунак с квас).
Защо обаче е този козунак без мая? Защото експериментите в кухнята не спират, защото е важно да познаваме продуктите, как се държат и да видим какво можем да постигнем с различните съставки. А, и най-вече, за да имаме още повече варианти за великденски вкустотии.
Козунакът без мая е за всички, които се притесняват от действието на маята и по един или друг начин я избягват. Дори да няма перфектните конци, този козунак е наистина ароматен, наистина вкусен и наистина достоен да влезе в графа с великденски рецепти.
За набухвателите
Набухвател е нещо, което си взаимодейства с другите съставки и произвежда въглероден диоксид, съотвено печивото увеличава обема си или иначе казано – бухва.
- Мая – тя представлява колония от бактерии, които се размножават, като това се случва особено бързо, ако ги нахраните със захар и въглехидрати като цяло. Тя произвежда CO₂, а глутеновите нишки от брашното задържат тези балончета и така печивото се надува. Маята може да бъде суха и жива.
- Разликата между мая и другите набухватели е, че те не произвеждат нови балончета CO₂, а само уголемяват тези, които вече същестуват. Затова е важно при работа с тях първо да вкараме въздух в печивото (като например разбъркаме с миксер захара и маслото, за да стане на мехурчета).
Сода бикарбонат – содата има нужда от киселина, за да се активира, тъй като тя е алкална. Киселина може да бъде оцет, лимон или кисело мляко. Възможно е печивото да бухне и без тази киселина, но чрез нея содата се актививра. Със содата не бива да се прекалява и има нужда от съвсем малко, само за да активиа процеса, тъй като иначе може да има неприятен аромат. - Бакпулвер – той е смес от сода и суха киселина, тоест няма нужда от активиране. Той обаче не успява да неутрализира всяка допълнително добавена киселина от нас, точно заради това често ще видите в рецептата да присъстват и сода и бакплувер. Важно е и да не се прекалява с тях обаче и да се изкушаваме да сложим много, за да стане бухнал сладкиша ни – тъй като в този случай балончетата въздух се сливат и цялата смес пропада надолу.
- Яйца – яйцата имат свързваща функция, но ако са разделени и разбием белтъците предварително, те могат да играят ролята на набухвател отново, тъй като протеините се увеличават също. Най-добре е яйцата да са на стайна температура.
- Сол – тя не е набухвател, но обръщам внимание и на нея – в сладкишите се добавя, за да подчертае останалите вкусове, а в печивата – за да направи тестото по-еластично.
Какви са основните аромати в един козунак?
- портокалови и/или лимонови кори
- аромат: най-често това е есенция ванилия или бадем
- стафиди, накиснати в ром
- понякога се добавя и розова вода
Идеи за пълнеж
- шипков мармалад на Хармоника, подсладен с петмез (това ми е ФАВОРИТ)
- мармалад от глог на Хармоника с петмез
- 100% мармалад от сини сливи на Хармоника
- сладката на Rigoni di Asiago – те са 100% плодове
- сладката на Цима с чиа
шоколадови & таханови варианти - какаово-лешникова паста Гайо
- течен шоколад с кокос
- рожков мус
- шоколадов крем с лешници и кокосова захар Chocoleya
- био какаов крем
- лешников крем с какао и кокос
- любим тахан по избор
Да се притесняваме ли за изобилието храна на Великден и да изядем ли козунака?
Идеи за козунаци от други сайтове:
– класически козунак
– козунак на конци
– козунак с квас
– нисковъглехидратен козунак
– кокосов козунак
4 коментара
Здравей, Ани! Благодаря за сполучливата рецепта. В момента ми е трудно да се сдобия с мая, така че благодарение на теб не лишихме великденската трапеза от вкусен козунак. Адаптирах някои от съставките към наличностите вкъщи и вкусовете на семейството, но резултатът беше също така добър.
Честит Великден! Изключително много се радвам, че се е получил добре и ви е харесал ☺️ и за обратната връзка също 🌸
Здравей, Поздравления за добрата комбинация. Получи се отлично и дори надмина очакванията ми. Главен Инженер и любител експериментатор Димо Димитров.
Здравейте! Благодаря за обратната връзка и се радвам, че се е получил добре! Определено е много приятен и успешен вкус за печиво без мая. Поздрави!