2,K
Идва сезонът, в който постоянно имаме тиквички в хладилника. Днес ви предлагам една идея за нещо леко, лесно и лятно. Идеята се базира на лазаня, но корите са от тиквички. Май го наричат и лятна мусака?
Количества може да определите според собствената си тава и нужда, но наистина става супер бързо и лесно👩🏼🍳
Лятна лазаня
Идеята се базира на лазаня, но корите са от тиквички. Май го наричат и лятна мусака? Много по-леко, лятно и супер вкусно!
Съставки
- тиквички
- кайма* или гъби за вегетариански вариант
- моркови
- лук
- гхи
- доматен сос
- сол
- пипер
- босилек и мащерка или други подправки по избор
- пармезан кашкавал или моцарела по желание
Начин на приготвяне
- В тенджера задушете лука и морковите с маслото гхи. Добавете каймата и разбъркайте добре. Добавете доматения сос и гответе почти до готовност
- /ако решите да направите вегетариански вариант, добавете повече гъби + други зеленчуци по желание (като патладжан например)/
- Нарежете тиквичките на ленти (не много тънки) и наредете на дъното на тава
- Сложете от плънката, поръсете с пармезан и редувайте слоевете
- Запечете за около 20 минути, докато тиквичките омекнат – няма нужда да се готви много дълго, за да не се разкашкат тиквичките
- Малко преди да е готова, добавете моцарела или пармезан по желание и запечете, за да хване загар
Бележки
използвам телешка кайма от пасищно отглеждани животни // ако купувате от магазина, помолете да я смелят пред вас