Ябълков крисп

Ябълковият crumble е доста известен британски десерт, който за жалост си няма българска еквиваленция. Крамбълът представлява изпечени плодове, покрити с маслени трохи – брашно, масло, бисквити, ядки…разликата с crisp е, че  той обикновено съдържа овесени ядки. Третият подобен десерт е cobbler, който обаче е покрит с бисквити или вид тесто (бутер). Crisp и crumble почти не се различат, освен в държави като Англия и Америка, където просто всеки си има различна дума и различно разбиране за десерта. 

Аз продължавам серията с коледни десерти, че и отново с постен и безглутенов такъв. Перфектен за неделя следобяд с чаша чай или просто за закуска. Перфектен е и сервиран топъл и с топка сладолед – това е истинската класика. 

Ябълков крисп
– веган и без глутен – 

Съставки:

  • 200г ябълки (около 2бр)
  • 1с.л кленов сироп
  • 2 с.л канела
  • 3 с.л ядково мляко
  • шепа стафиди (по желание)
  • коледни подправки (канела, карамфил, бахар, кардамон, джинджифил, индийско орехче, анасон, кориандър)

За крамбъла:

  • 70г овесени ядки
  • 50г орехи
  • 1 с.л бадемов тахан
  • 50г кокосово масло
  • 2 с.л кленов сироп
  • щипка сол

Приготвяне:

Нарежете ябълките на кубчета и разбъркайте добре с другите съставки. Изсипете в тавичка и изпечете за 15 минути на 180˚C.

Разбъркайте съставките за крамбъл слоя и поставете върху вече омекналите ябълки. Печете още 15-20 минути или докато придобие приятен златен загар. 

Сервирайте топло в чашка и декорирайте с кокосово брашно (като пудра захар), любимо сладко или топка сладолед. Класическият начин за сервиране е именно със сладолед. Използвам сладоледите на Frudada, защото са единствените на пазара с качествени съставки + това са веган и имат добавени пробиотици 😉 


HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ INSTAGRAM
☆ YOUTUBE
FACEBOOK

PERSONAL
УЕБСАЙТ
БЛОГ
FACEBOOK
INSTAGRAM


Абонирай се за най-новите рецепти и новини 👩🏼‍🍳