Есенна торта / Autumn Cake

Есенна торта

Съставки:

Блат:

  • 3 големи моркова
  • 2 яйца
  • 50мл кокосово мляко
  • 4-5 фурми (без добавена захар) /ако обичате по-сладко може да ги удвоите/
  • 3 с.л смляно ленено семе
  • Канела
  • Чай от ройбос или друг по избор

Крем:

  • 2 банана
  • 50мл кокосово мляко
  • 1 ч.л мед
  • Бурбонска ванилия
  • Кокосово брашно за сгъстяване
  • Няколко капки лимон (за да не почернява)

Топинг:

  • Кули от горски плодове

Приготвяне:

Настържете морковите и разбъркайте с яйцата и кокосовото мляко. Нарежете фурмите (без добавена захар и сиропи, за предпочитане сорт Medjool)  на малки парчена или ги блендирайте. Добавете смляното ленено семе и канелата. Добавете чай от ройбос или друг по избор до получаване на хомогенна смес (чаят от ройбос има прекрасен аромат и ролята му в случая е да замени водата, която би се използвала за разреждане, тъй като лененото семе поема доста течност).

Изсипете в малка, кръгла тавичка върху хартия за печене.  Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 15 минути или до готовност. Извадете и изчакайте да се охлади. Може да го намажете с 1 ч.л мед за повече аромат.

Изсипете шепа замразени горски плодове (или пресни при наличност) в тиган с малко вода. Водата ще заври и ще започне да се изпарява. Бъркайте до получаване на сос. Изсипете в чашка и изчакайте да изстине. Така нареченото кули се приготвя със захар, но в нашата рецепта тя не е необходима и леко киселият вкус на горските плодове е невероятен (тъй като миксът съдържа и кисели плодчета).

Блендирайте съставките за крема и декорирайте блата. Декорирайте с вече охладеното кули от горски плодове.

Рецептата е вдъхновена от морковената торта: оригинална и веган


Autumn Cake

Ingredients:

For the base:

  • 3 large carrots
  • 2 eggs
  • 50ml coconut milk
  • 4-5 dates (with no added sugars or syrups) / you can double this amount if you prefer sweeter desserts/
  • 3 tbsp flax meal
  • Cinnamon
  • Rooibos tea

For the cream:

  • 2 bananas
  • 50ml coconut milk
  • 1 tsp honey
  • Bourbon vanilla
  • Coconut flour
  • lemon juice

For the topping:

  • frozen / fresh forest berries

Directions: 

Grate the carrots and mix them with the eggs and the coconut milk. Slice the dates into small pieces or blend them. Add the flax meal and the cinnamon. Add the rooibos tea or water until a smooth mixtures. Personally, I love the smell of rooibos tea and therefore I use it but you can swap for any other liquid such as nut milk or just water.

Bake in a small pan with baking paper in a previously turned on oven at 180C for about 15 minutes or until ready. Spread with 1 tsp honey and wait until it cools down.

Place a handful of forest berries in a pan with a bit of water and wait until it starts boiling. Keep stirring until it a sauce alike texture. Keep aside until it cools down.

Blend the ingredients for the cream and decorate the cake. Add the berries coulis on top.

The recipe is inspired by the carrot cake: original and vegan