Макарони на фурна / Baked sweet macaroni

Откакто имам доста свободно време и живея сама, пак имам желание да готвя и да разнообразявам закуската, което е много важно. Често потъвам в „лесния“ кръговрат, а именно избирайки лесното и сигурното и закусвайки едно и също (сега това са яйцата с оризовки, а преди година бяха банановите палачинки). Напоследък се опитвам и да размилявам над действията и мислите си, не знам точно кое е ретроградно в момента, но съм на вълна промяна и желание за един наистина пълноценен живот. Та каква е причината за това? Зоната на комфорт и сигурността. Въпроси като „ама дали ще ме засити добре?“, „ама ще отнеме повече време“, „е, няма нужда сега от такива неща“ и т.н. и т.н. са само част от често нахлуващите мисли. 

Една от първите стъпки, когато искаме да променим някакъв начин на мислене и дейност е „opposite actions“, а именно да правим точно обратното. Така беше и със сладоледа вчера (ако сте гледали в story) – всичко рационално казваше, че не се яде сладолед в 12 часа и че изобщо няма нужда от сладолед. Нали знаете – когато умът иска да си намери оправдание, винаги, ама винаги може. Точно тогава идва рационалността и opposite actions – правим точно обратното. После идва следващата стъпка, а именно да не позволяваме на anxiety-то (или така нареченото вътрешно безпокойство) да ни обвземе. Много е интересно, че действието ни няма такова значение, колкото реакцията ни към него. Всичко може да се превърне в негативно или позитивно, в зависимост каква емоция му придадем. Ако се чувстваме виновни, то мозъкът смята, че правим нещо грешно/вредно/лошо и следващия път автоматично реагира така към същото действие и нахлуват лошите мисли. Създават се невронни връзки – така работи човешкият мозък. Не винаги мисли рационално и логично, а първо инстиктивно изважда вече създадени логични връзки от предишни събития. Следвателно ако сте яли пица и това ви е накарало да се чувства много зле, вредно, грешно и т.н., то тази връзка се е “записала” в мозъка и всеки път, когато помислите за пица, извиква в съзанието ви, че е “зле, вредно, грешно”. Така че е много важно да променим тези невронни връзки и да създадем позитивно отношение към всичко в живота си. 

Точно заради това не обичаме някои храни от детството – защото имаме лоши спомени как са ни карали да ги ядем в детската градина например. Това никак не важи само за храната, а за всичко, което правим в живота си 🙂

Макарони на фурна

Продукти (за 1 порция):

  • 1/2 шепа макарони (използвах безглутенови – смес от пълозърнест ориз, царевица, киноа, елда)
  • 1 яйце
  • 1-2 ч.л сироп от фурми (нямам кокосова захар, иначе бих използвала нея)
  • 50мл кокосово-оризово мляко или друго мляко по избор


Приготвяне:

Исках да направя порция само за 1 човек, заради това използвах съвсем малки количества и изпекох в метална формичка за фурна. Увеличете съставките спрямо количеството, което искате 🙂

Сварете макароните според укразанията на пакета. Разбъркайте 1 яйце с ядково мляко и добавете подсладител по избор. Залейте макароните и изпечете във фурна до готовност.


Baked sweet macaroni

Ingredients (for 1 serving):

  • 1/2 handful macaroni (I used gluten free – a mixture of rice, corn, quinoa and buckwheat)
  • 1 egg
  • 1-2 tsp dat syrup (I’d use coconut sugar if I had)
  • 50ml coconut-rice milk or other milk of choice

Directions:

I wanted to make an individual serving, so I used just small quantities and a baked in a small foil oven form. Increase the quantities if you want more portions 🙂

Boil the macaroni according to the package. Mix 1 egg with nut milk and add a sweetener of choice. Pour over the macaroni and bake until ready.