Чийзкейк

Чийзкейк!
 
Уау! За първи път приготвям този десерт и смея да твърдя, че е не само здравословен, но и супер вкусен! Има само 100 грама кокосова захар, извара от фермерския пазар, малко масло отново от пазара и домашен мед….най-най-вкусните домашни съставки, събрани в един изключително лесен, ароматен и вкусен десерт. Който съчетава перфектно всички нутриенти в себе си и ще ви засити за дълго 🙂 Перфектната комбинация между протеини, въглехидрати и мазнини. Какво по-хубаво за неделния следобяд от това? 

Чийзкейк

За основата:

  • 100гр бисквити
  • 150гр ядки (или изцяло 250гр бисквити/ядки)
  • 50гр масло
  • 1 с.л мед

За крема:

За топинга:

  • 250-300гр горски плодове 

Приготвяне:

Изберете бисквити по избор – домашно приготвени или купени, но с хубави съставки като – MogliZemankaСладки хапки и други. Използвайте 100гр бисквити в комбинация с ядки или общо 250гр бисквити/ядки.

Блендирайте бисквитите и ядките до получаване на хомогенна смес. Добавете разтопеното масло с мед и разбъркайте добре. Получава се консистенция на лепкава смес. Поставете на дъното на форма за торта с падащо дъно и разстелете равномерно.

За тази рецепта използвах сметанова извара, купена от селски пазар, но може да замените с крема сирене (Филаделфия е едно от най-качествените), като може да използвате 400гр крема сирене и 100гр заквасена сметана или да експериментирате с пропорциите – винаги ще се получи. Извара, крема сирене, рикота – всички вършат чудесна работа – използвайте любимото си сирене! Разбъркайте с миксер сметановата извара с кокосовата захар и яйцата. Разтопете маслото и добавете бял шоколад по желание. В случая добавих съвсем малко за аромат и вкус, тъй като много харесвам шоколадите на Happy Benjamino. Добавете към сместа настърганата кора на един портокал, бурбонска ванилия и бакплувер. Изсипете сместа върху основата и печете на 160 градуса за около 40 минути или докато хване хубава коричка. За още по-добър резултат и добра консистенция печете на водна баня 😉 Оставете да изстине напълно.

Загрейте на котлон 250-300гр замразени/пресни горски плодове (аз използвах ягоди) и оставете да ври на слаб огън като разбърквате докато се редуцира и се получи гъст сос. Алтернативно може да използвате сладкото на Цима или Хармоника или любимо домашно сладко. Поставете сладкото върху изстиналия чийзкейк и охладете преди да сервирате 🙂