Шоколадова торта / Chocolate cake

Шоколадова торта

Блат:

  • 4 белтъка
  • 10 фурми
  • 100гр маскарпоне
  • 2 с.л какао
  • 2 с.л кокосово брашно
  • ванилия

Крем:

  • 4 жълтъка
  • 300гр маскарпоне
  • 60гр какаова паста
  • 2-3 с.л петмез от фуми
  • 1 с.л мед
  • портокалови корички
  • ром/ликьор или есенция по избор
  • щипка сол

Приготвяне:

Блендирайте всички продукти за първия блат и изпечете върху хартия за печене за около 20 минути в предварително загрята фурна на 175 градуса с вентилатор. Когато блатът е готов, го напоете с част от портокала (издецедете сока и “намажете” блата) и оставете настрани на изстине.

Може да използвате само този блат и да го разрежете на две или да е само 1 отдолу. Докато правех тортата, реших, че моят блат е твърде тънък, за да го разрежа и приготвих втори от 1 яйце, 1 презрял банан, 2 с.л кокосово брашно и 100гр маскарпоне. Изпекох и отново напоих с портокалов сок.

За крема – разтопете на водна баня какаовата паста. Разбийте леко жълтъците в отделна купа и ги прибавете към разтопената какаова паста бавно, бъркайки. Добавяйте на части маскарпонето, отново бъркайки постоянно. Поддържайте ниска температура на котлона. Бъркайте докато се получи добра консистенция. Добавете подсладителите, портокаловите корички и ароматите + щипка сол.  Оставете крема в хладилник или изчакайте да се охлади добре. Какаовата маса и маскарпонето ще се втвърдят и консистенцията ще стане като на гъст крем. Декорирайте тортата и приберете в хладилник 🙂

Оригинална рецепта: https://www.facebook.com/pg/Nooosugar/photos/?ref=page_internal

Ако все още не следвате No sugar – напременно го направете, обожавам рецептите й. Веси следва високомазнинен режим, но всички десерти, които приготвя са повече от прекрасни. Едно от най-големите ми вдъхновения е!


Chocolate cake

Base:

  • 4 egg whites
  • 10 dates
  • 100g mascarpone
  • 2 tbsp cocoa powder
  • 2 tbsp coconut flour
  • vanilla

Mousse:

  • 4 egg yolks
  • 300g mascarpone
  • 60g cacao paste (or dark chocolate)
  • 2-3 tbsp date syrup
  • 1tbsp honey
  • orange zest
  • rum / liquor or flavour of choice
  • pinch of salt

Preparation:

Blend all the ingredients for the base and bake on baking paper at 175C for about 20 minutes. When the base is ready, pour freshly squeezed orange juice on it and let aside to cool down.

You can use only this base and cut it in two or use it as one. While I was making the cake, I decided that this base is too thin to cut it, so I quickly made another one – 1 egg, 1 ripped banana, 2tbs coconut flour and 100g mascarpone. I baked it and poured orange juice on it as well.

Melt the cacao paste. Whisk the yolks slightly and slowly add them to the already melted cacao paste. Add the mascarpone, by stirring non-stop. Stir while keeping the temperature low. Add the sweeteners, the orange zest and the flavours + the pinch of salt. Leave the mousse in the fridge until it thickens. Decorate the cake and refrigerate.

Original recipe: https://www.facebook.com/pg/Nooosugar/photos/?ref=page_internal