Шоколадово – лешникови палачинки / Chocolatey hazelnut pancakes

Шоколадово – лешникови палачинки с топяща се боровинкова сърцевина 

Съставки:

  • 2 яйца
  • 1 банан
  • 1 с.л смлени лешници
  • 1 с.л какао
  • щипка сода
  • боровинки (замразени или пресни)

Декорация:

Приготвяне:

Отделете 3-4 колелца от банана и намачкайте с вилица останалата част. Добавете 2 яйца и разбъркайте добре. Смелете 10ти лешника до брашно и добавете заедно с 1 с.л какао на прах и щипка сода. Сложете шепа замразени боровинки (или пресни, ако са в сезон) и изпечете малки палачинки с тиган с капак. Вижте снимките за повече информация относно приготвянето на сместа. Докато тиганът още е топъл, поставете заделените колелца банан, докато се гриловат – работете бързо, тъй като загарят и залепват лесно.

Декорирайте с лешников тахан и грилования банан. Използваният тахан на снимките е Hazelnut & Cacao на Hungry Squirrel и е купен от Шотландия. Съставките му са: лешници, макадамия, агаве, какао и морска сол. Поръсете с натрошени какаови зърна.

* Разтопените боровинки в центъра на палачинките са прекрасно допълнение към сладостта на банана и кореспондират чудесно с шоколадовия вкус. 

* Използвах тахана на the Hungry Squirrel, кйто има прекрасен аромат от комбинацията на лешници и агаве, но може да използвате чист лешников тахан или сами да го смесите с мед или друг подсладител 🙂 

Chocolatey hazelnut pancakes with melting blueberries inside

Ingredients: 

  • 2 eggs
  • 1 banana
  • 1 tbsp hazelnut meal
  • 1 tbsp cacao
  • pinch of soda
  • blueberries (frozen or fresh)

Decoration:

Directions:

Cut 3-4 banana slices and keep aside. Mash the rest of the banana with a fork, add 2 eggs and mix well. Grind about 10 hazelnuts (or use hazelnut meal) and add to the mixture with 1 tbsp cacao powder and a pinch of soda. Put a handful of frozen blueberries (or fresh if they are in season) and bake small pancakes in a non-sticking pan (use a silicone spatula to turn them). When done, use the heat of the pan to ‘grill’ the banana slices. Work fast as they could easily burn and stick to the pan.

Decorate with the Hazelnut and Cacao spread by the Hungry Squirrel (or just hazelnut butter) and the grilled banana. Sprinkle with crushed cacao nibs.

* The blueberries are perfectly melting from the inside and correspond to the sweetness of the banana, which makes those pancakes so divine 🙂 

* I am loving the smell, taste and flavour of the hazelnut and cacao spread (Ingredients: Hazelnuts*, Macadamias*, Agave, Cacao, Sea Salt) as it adds an amazing a bit crunchy texture to the pancakes and a great chocolate smell. I used the cacao powder and the roasted cacao nibs by Food Thoughts, which I think are of really good quality.