Здравословен крем Карамел

Здравословен крем карамел

За крема (6 броя):

  • 4 яйца
  • 150 гр кокосова захар
  • 500мл ядково мляко
  • ванилия

За карамела:

  • 100 гр кокосова захар

Приготвяне:

При приготвянето на крем карамел има няколко особености – важно е продуктите да са на еднаква темепратура. Според теориите за крем карамел, най-добра структура се получава, ако продуктите са леко затоплени.

Тайната на печенето се нарича водна баня. След като поставите тавичката с формичите във фурната, с помощта на кана или чаша, допълнете със студена вода, за да се покрият купичките поне на 3/4.

  1. Разбъркайте яйцата (стайна температура) със захарта до пълното й разтваряне, най-добре е да използвате телена бъркалка, а не миксер, защото той вкарва допълнителен въздух в сместа, от която няма нужда в случая
  2. Добавете леко затопленото мляко и ванилията и разбъркайте добре
  3. В малка касеролка или тенджера сложете захарта за карамела и включете на умерена температура. Не го разбърквайте много, а по-скоро разклащайте тенджерката, докато захарта се разтопи и започне да се карамелизира
  4. Сложете по 1 с.л от карамела на дъното на всяка купичка
  5. Разпредетеле сместа за крема и наредете формичките в друга тавичка
  6. Допълнете с вода, за да се пекат на водна баня
  7. Печете час и половина на 140 градуса като през 20-30 минути може да слагате по няколко ледчета в тавата, за да не завира
  8. След като са готови, ги оставете за още поне 1-2 часа във водната баня, за да се темперират
  9. Съхранявайте в хладилник и сервирайте като обърнете в чинийка или направо от формичката

HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ INSTAGRAM
☆ YOUTUBE
FACEBOOK

PERSONAL
УЕБСАЙТ
БЛОГ
FACEBOOK
INSTAGRAM


Абонирай се за най-новите рецепти и новини 👩🏼‍🍳