Тиквена торта

8. Комфорт. Днес темата е комфорт. В студеното време първата ни асоциация обикновено е нещо топло, нещо уютно и нещо приятно. Днес искам да сме малко по-абстрактни и да си говорим за зоната на комфорт и излизането от нея. Един от известните цитати по темата е „Зоната на комфорт е най-великият враг на креативността“. От психологическа гледна точка това е състоянието, където имаме най-ниски нива на страх и стрес. Тоест грубо казано – живеем си в един балон, където сме свикнали със собствената си рутина, не извършваме действия, които по някакъв начин ни натоварват, чувстваме се щастливи или поне така си мислим и сме до болка запознати с всичко, което правим. Зоната на комфорт обаче ни ограничава – човек все по-рядко става отворен към предизвикателства и нови преживявания, обвзема го чувство на летаргия и рядко изпитва силни емоции или адреналин. Зоната на комфорт в моето съзнание е пътя към апатията. Всичко става толкова познато, еднообразно и човек спира да се развива, просто защото вече е задобрял в това, което прави. ⁣

Казват, че животът започва там, където свършва зоната на комфорт. Илюзорното чувства за сигурност. Защото в крайна сметка това е един фалшив комфорт, тъй като не знаем какво се крие зад ъгъла и дали всъщност няма да сме много по-щастливи и удовлетворени там? ⁣

Излизането от зоната на комфорт не включва грандиозни промени като това да се татуираш целия или днес да си събереш багажа и да заминеш – включва дори малки стъпки и събития като да минеш по различен маршрут. Включва неща, които те предизвикват, карат те да изпиташ тръпка и емоция. Включва дори да отидеш на онзи курс по йога, който отлагаш от година. ⁣

За да излезем от зоната на комфорт, трябва да познаваме страховете си и себе си. Да се предизвикваме, но не да се стресираме с всяко действие. Днес ви напомням да направите онова нещо, което толкова дълго отлагате и за което все си намирате оправдание ;)⁣

А, в не толкова абстрактен план … в днешния така студен варненски ден, моят комфорт е тази тиквена торта. Тази тиквена „торта“ или по-скоро много влажен кейк трябваше да е съвсем различна и да е много, много пухкава и с няколко блата. ⁣

Забърквайки обаче сместа, се оказа, че нямаме абсолютно никакво брашно (визирам лимец или бяло), а само остатъци в 3-4 пакета, съответно смесих кокосово, нахутено, овесено и малко лимец, което доведе до тази супер влажна и мокра текстура, тъй като идеята ми беше това да е количество за 2 блата, но безглутеновите брашна поемат много течностно пък все пак вкусна. Блатът съдържа:⁣

– част от Healthylicious Challenge – 

Тиквена безглутенова торта

За блата:

  • 500г печена тиква
  • 3 яйца
  • 100г масло
  • 200г кокосова захар
  • 200г брашно*
  • бакплувер
  • канела
  • вино Марсала или ликьор* щях да го направя само с 1 брашно, но нямах достатъчно количество и събрах 3 вида брашна по около 70г – нахутено, овесено и кокосово
    ** може да се направи и с лимец или друго брашно по избор

За топинга:

  • 200г крема сирене
  • 2 с.л фъстъчен тахан с парченца (crunchy) или друг тахан


Приготвяне:

Изпечете тиква (използвах цяла малка тиква, сорт Хокайдо) и я намачкайте. Разбъркайте с миксер 3 яйца със захарта. Добавете разтопеното масло към тиквата и съм разбъркайте с миксера. В по-голямата купа от двете добавете другата смес и разбъркайте с шпатула. Добавете брашното (или микса от брашна), бакплувер, канела и малко вино Марсала или ликьос (1 с.л) – за аромат. Поставете във форма за торта върху хартия за печене и изпечете на 180 градуса до готовност. Около 20-30 минути или докато покафенее.

Разбъркайте с миксер крема сирене с фъстъчен или друг тахан по избор. Намажете тортата и охладете. Може да декорирате с ядки 🙂

 


HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ INSTAGRAM
☆ YOUTUBE
FACEBOOK

PERSONAL
УЕБСАЙТ
БЛОГ
FACEBOOK
INSTAGRAM


Абонирай се за най-новите рецепти и новини 👩🏼‍🍳