Тиквен пай със сос от червени боровинки / Pumpkin pie with cranberry sauce

Тиквен пай със сос от червени боровинки

Съставки:

  • 1 яйце
  • 1 -2 парчета печена тиква
  • 1 с.л нишесте от тапиока / кокосово брашно
  • ванилия
  • щипка сода
  • щипка сол

Боровинков сос

  • шепа пресни червени боровинки или замразени червени плодове (малини, боровинки, арония и др.)
  • 1 ч.л петмез от фурми

Декорация

Приготвяне:

Изпечете преварително тиква, докато стане много мека ( обичам да я препичам леко, защото започва да се карамелизира). Намачкайте 1 голямо парче или няколко по-малки (вижте снимките, за да добиете представа за количеството), добавете 1 яйца, 1 препълнена супена лъжица брашно по избор (използвах нишесте от тапиока, но може да се замени с кокосово или каквото предпочитате), ванилия и щипка сода. Изпечете в малка форма до готовност.

Докато изстива, блендирайте пресни (или замразени) червени боровинки или други червени плодове по избор. (Използвах комбинация от пресни и замразени. Добавете 1 ч.л петмез от фурми или друг подсладител по избор. Декорирайте тиквената основа със соса и украсете с филирани бадеми, парченца червени боровинки и бадемов тахан. Използвах chai spiced almond butter (съставки: бадеми, канела, джинджифил, карамфил, кардамон, кориандър, кимион, индийско орехче, морска сол). 

Pumpkin pie with cranberry sauce

Ingredients:

  • 1 egg
  • 1 -2 pieces roasted pumpkin
  • 1 tbsp tapioca starch / coconut flour
  • vanilla
  • pinch of soda
  • pinch of salt

Cranberries sauce

  • handful fresh / frozen cranberries or red berries mix
  • 1 tsp date syrup

Decoration

Directions:

Roast butternut squash until it is very soft ( I like overcasting it as it gets caramelised). Mash one big piece or a few smaller (look at the photos to get an idea of the size), add 1 egg, 1 full tablespoon flour of choice (I used tapioca starch but can be swapped for coconut flour or any other), vanilla and a pinch of soda. Bake in a small form until ready.

While it cools down, blend fresh (or frozen) cranberries or other red fruits of choice. ( I used a combination of fresh cranberries and frozen ones). Add 1 tsp date syrup or other sweetener.  Decorate the pumpkin base with the sauce, toasted almond flakes, fresh cranberries and chai spiced almond butter (ingredients: Almonds*, Cinnamon, Ginger, Cloves, Cardamom, Coriander, Caraway, Nutmeg, Sea Salt).