Тиква с ориз / Pumpkin with rice

Здравей,отктомври!

Тиквата с ориз е един от най-любимите ми десерти от детсвото. Много мои познати никога не бяха чували за него и никак не им звучеше вкусно. Но всъщност тиквата с ориз съчетава два десерта – мляко с ориз и печена тиква. Когато бях малка обожавах млякото с ориз на баба…поръсено с канела, топло, ароматно, сладко … мммм! Май няма нищо по-хубаво от това да си дете :)) Майка ми от друга страна, винаги е твърдяла, че мляко с ориз не може да прави, но за сметка на това ми правеше тиква с ориз. Това е любимото ни зимно нещо вкъщи. Рецептата е много лесна – сварен ориз на дъното на тавата, сварени парчета тиква отгоре и заливка от яйца, мляко и захар. Всичко се пече във фурната до готовност. В моята версия заливката е от яйце и оризово/кокосово мляко, с което напоследък експериментирам. Млякото няма добавени подсладители, но сладни и е много приятно за десерти, за кафе или за каквата и да е алтернатива на кравето мляко. Преди да си го хапна, добавих мед, но тиквата е достатъчно сладка в интерес на истината. 

Тиква с ориз

Продукти (за 1 порция):

  • 2-3 с.л сварен ориз
  • Няколко парчета сварена сладка тиква
  • 1 яйце
  • 2-3 с.л кокосово-оризово мляко или друго мляко по избор
  • Мед или друг течен подсладител


Приготвяне:

Исках да направя порция само за 1 човек, заради това използвах съвсем малки количества и изпекох в керамична формичка за фурна. Увеличете съставките спрямо количеството, което искате 🙂

Сварете поотделно ориз и тиква, по-възможност по-сладка 🙂 Сложете на дъното на съд по избор сварения ориз и наредете парчета тиква. Разбъркайте 1 яйце с ядково мляко. Залейте тиквата и изпечете във фурна до готовност. След като изстина добавих мед, но може да добавите друг подсладител по избор в самата заливка или по-късно 🙂


Pumpkin with rice

Ingredients (for 1 serving):

  • 2-3tbsp boiled rice
  • A few pieces of boiled seed pumpkin
  • 1 egg
  • 2-3 tbsp coconut-rice milk or other milk of choice
  • Honey or other sweetener of choice

Directions:

I wanted to make an individual serving, so I used just small quantities and a baked in a small ceramic form. Increase the quantities if you want more portions 🙂

Boil separately rice and pumpkin (use a sweeter one). A the rice at the bottom of your form and place the pumpkin pieces over it. Mix one egg with the milk and pour over the pumpkin. Bake until golden. After it cooled down, I added some honey on top but you can use another sweetener of choice  🙂