Френска селска торта

Това е една класическа торта, която отдавна се каня да я приготвя и планирах да направя “модерна” версия с блатове от овесени палачинки, но реших, че е редно да й обърна истинско внимание и да се постарая да спазя класическата рецепта максимално, но в по-здравословен вариант. 

Много държах да няма млечни продукти и кремът да не е от заквасена сметана и така се роди кремът от кашу, към който добавих и заквасено крема сирене от кашу, което придаде лек киселеещ аромат.

Тортата е божествено вкусна и всъщност много лесна за изпълнение. Предполагам името е измислено от някой сладкар в България преди години, тъй като само тук фигурира … никъде из чужбина няма такова понятие като “френска селска” … но пък много прилича на  руската Медовик – медена торта. Френска или не – тортата си остава фаворит за мен и определено ще я приготвям пак!

Френска селска торта

За блатовете (5-6 броя) /за форма 20Ø/:

  • 1 яйце
  • 150 гр. кокосова захар
  • 50 гр. масло
  • 50 гр. мед
  • 200 мл. ядково мляко
  • 100 гр. орехово брашно *
  • 300гр лимецово брашно
  • 1 ч.л бакплувер

*може да го направите само с лимецово/пълнозърнесто брашно (400гр)

За крема:

  • 200гр сурово кашу
  • 100гр сирене от кашу Delishu*
  • 100гр мед

*може да изпозлвате 300гр сурово кашу + 2 с.л кокосово масло // използвах сиренето от кашу, тъй като имах, а в него има много полезни пробиотични култури

** може да направите и крем от заквасена сметана, а не от кашу

За сглобяването:

  • 100гр печени орехи*
  • сладко 100% плодове по избор – боровинки или горски плодове

*имат по-хубав аромат, но може и сурови

Приготвяне:

– преди да започнете –
0. Накиснете кашуто във вода – нека го покрие

  1. В тенджера (по-дълбока) смесете захарта с яйце и разбъркайте добре. Добавете млякото (използвах овесено, но с всякакво ще стане), меда и маслото. Поставете на котлона (не много силен) и разбърквайте. Варете около 5 минути докато захарта се разтвори, а сместа започне да образува мехурчета и придобие карамелен цвят.
  2. В купа пресейте 2-те брашна, добавете баплувера и щипка сол. Добавете течната смес и разбъркайте добре с лъжица, а след това с ръце. Върху набрашнен плот размесете добре.
  3. Получи се тесто с тегло около 800гр, което разделих на топки с размер 140-150гр. Оставих ги малко по-големи, за да мога да разточвам по-лесно, а после с остатъка от тестото направих последния блат.
  1. С точилка, върху набрашнен плот, разточете всяка от топките. Извадете си формата, в която ще приготвите тортата, за да добиете представа за размера. При мен диаметърът на формата ми за торта е 20см.
  2. Може да очертаете формата върху хартия за печене и да разточвате директно там за по-лесно
  3. Изпечете блатовете на 180ºС за 6-7 минути. Аз пекох по 2 блата в тава на 2 реда във фурната – тоест изпекох всичко на два пъти.
  4. След като ги извадите ще са още меки, бъдете внимателни и оставете настрани, за да стегнат

* Може да ги “изрежете” с кръга от формата за торта след като сте ги изпекли, а остатъка от блата да използвате за декорация

  1. За крема – блендирайте накиснатото кашу с меда. Ако използвате само кашу, добавете и 2 с.л кокосово масло. Може да добавите портокалови или лимонови кори за аромат.
  2. Сглобете тортата като поставите първия блат на дъното на формата на торта. Намажете с крема, с помощта на лъжица сложете от сладкото* върху крема и поръсете с печени орехи.
  3. Сглобете тортата като последния блат поръсите със смлени орехи. Оставете да престои в хладилник поне 1 нощ. На следващия ден я освободете от формата и разрежете на 10 или 12 парчета

*предложения за сладко:

тортата е вдъхновена от тази класическа рецепта


HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ INSTAGRAM
☆ YOUTUBE
FACEBOOK

PERSONAL
УЕБСАЙТ
БЛОГ
FACEBOOK
INSTAGRAM


Абонирай се за най-новите рецепти и новини 👩🏼‍🍳