Лепкави бананови мъфини / Sticky banana muffins

От скоро имам нишесте от тапиока и все още не съм открила перфектното му приложение. Исках да направя бананови мъфини (вдъхновени от прословутия бананов хляб) и си представях, че се получат с правилната мъфино-кексова консистенция. Сложих доста неща на око, стараейки се сместа да е досатъчно гъста. В крайна сметка обаче се получиха много меки и лепкави мъфини. Дори в началото мислех, че са сурови или глетави и бях крайно разочарована. В последствие обаче ги оставих да изстинат и ги пробвах и се оказа, че са чудесни на вкус – много приятно сладки от бананите и всъщност не са сурови, а просто влажни и лепкави – както известния десерт sticky date pudding и при мен бяха sticky.. Е, ако все пак решите да опитате тези бързи мъфинчета, ето и рецептата:

П.С Направо се топят в устата!

Лепкави бананови мъфини

Съставки:

Приготвяне:

Намачкайте банана с вилица и разбъркайте с 1 яйце. Добавете всички останали съставки и бъркайте, докато се получи гладка консистенция. Изсипете във форма за мъфини – от това количество се получиха 6 малки мъфинчета. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 20 минути или до готовност.


From a few days I’ve got tapioca starch but I still haven’t found the perfect application for it. I wanted to make banana muffins (inspired from the famous banana bread) and I imagined they will be with the right muffin consistency. I put a lot of stuff in the mixture, trying to keep it thick enough. At the end, the the result was very sticky and smooth muffins. In the beginning I thought they are undercooked and soggy and I was pretty disappointed. Subsequently I let them cool down and I tried them, so it turned out they are not undercooked but just wet and sticky – the the famous dessert sticky date pudding. So, if you decide on trying them after my introduction, here’s the recipe:

P.S The are melting in your mouth! Really yummy!

Sticky banana muffins

Ingredients:

  • 2 bananas
  • 1 egg
  • 4 tbsp oats (I used packaged gluten free porridge oats, which are 35gr)
  • 1 tsp ghee
  • 1 tsp date syrup
  • 1 tsp tapioca starch
  • 2 tsp coconut flour
  • 20-30ml coconut milk

Directions: 

Mash the banana with a fork and add 1 egg. Add all other ingredients and stir until a smooth mixture. Put in muffin forms – those ingredients were for 6 muffins. Bake at 180C for about 20 minutes or until ready.