Коледен здравословен щолен!

Коледните десерти и хлябове из целия свят носят различни имена, но един и същи аромат. Щоленът е традиционен сладкиш за Германия, който съдържа много ситно нарязани сушени плодове, ядки, захаросани плодове, коледни подправки и отгоре е покрит с пудра захар. Прилича на италианското панетоне (като нашия козунак) и на датския керстщол. 

Първоначално щоленът е бил обикновен хляб от брашно, вода и мая, а с времето е станал все по-богат и сладък. Днес ви показвам моята интерпретация – с домашно захаросани портокалови кори и с домашно направен марципан. Ах, как обичам марципан!

Рецептата е лесна като техника, подготовката е малко по-дълга, но бихте могли да направите всичко предварително. Щоленът по традиция отлежава преди Коледа и може да издържи до 3-4 седмици. Този особено, тъй като няма никакви животински продукти. 

Коледен щолен
– веган  –

Съставки:

  • 300 г пълнозърнесто / лимецово брашно
  • 100 г кокосова захар
  • 150 мл ядково мляко – оризово, овесено, кокосово
  • 70г кокосово масло
  • 50г натрошени орехи или бадеми
  • 170 г микс от сушени стафиди, череши, сливи, фурми – всякакви сушени плодове |  предварително накиснати в ром или вино Марсала
  • 60 г захаросани портокалови и лимонови кори*
  • около 60 г марципан**
  • канела
  • щипка прясно настъргано индийско орехче
  • щипка смлян карамфил
  • щипка счукани зърна кардамон
  • бурбонска ванилия
  • 1 ч.л бакплувер
  • щипка сол

* как да си направим захаросани портокалови кори?

  • 2 портокала
  • 1 лимон
  • 1 чаша вода
  • 1 чаша кокосова захар

Започвам с това, че ако е възможно, използвайте био портокали или такива с минимално обработени кори :)) Обелете корите на портокалите и нареже на ленти (ако са по-малки и по-тънки, после рязането ще е по-лесно). // тук вмятам, че след над 10 щолена, реших, че е много по-удобно да се нарежат направо на кубчета, така пестите време после. // Сложете ги в тенджера и залейте с вода. Кипнете водата и ги варете 10 минути. Изхвърлете водата и повторете още 1-2 пъти – целта на това е да се намали горчивината на портокала и да се измият максимално пестицидите и восъка. След като сте готови, отделете портокалите и в тенджера кипнете водата със захарта.

След като започне да завира и да бълбука, добавете коричките. Намалете котлона на половина и оставете да къкрят около 75 минути. Наблюдавайте ги!!! (аз успях да загоря една тенджера, понеже не им обръщах внимание :)) ) 

Коричките са готови, когато станат прозрачни и сиропът се изпари. Извадете внимателно готовите корички и ги наредете върху хартия за печене. Оставете на студено за максимално дълго време – може да отнеме и 1 ден, докато изсъхнат и спрат да лепнат. Нарежете на кубчета, лентички или каквото предпочитате.

Съхранявайте в добре затворен буркан.

П.С от това количество се получават 2 пъти повече корички отколкото за рецептата 🙂  


**как да си направим марципан?

Марципанът се приготвя изключително лесно, а всъщност е много вкусен и ароматен. Може да използвате готово бадемово брашно, да смелите бадеми, да използвате бадемов тахан или да направите всичко от нулата. Използвах 150г бадеми и 100г мед. Пропорцията може да е и 1:1. Ако имате сурови бадеми, първо ги бланширайте като ги поставите във вряща вода за около 2 минути. Може и да ги накиснете в студена вода за една нощ. Ципите се отделят много лесно. Дори да не изчакате бадемите да изсъхнат, не е проблем, тъй като сместа ще поеме излишната вода. Смелете ги в блендер заедно с меда. Може да добавите 2-3 с.л вода (ако бадемите са сухи) / по желание използвайте флорална вода / или ликьор амарето (бадемов).

Марципанът може да съхранявате в шкаф или хладилник и може да издържи с месеци. 

Приготвяне:

Предварителна подготовка:
Разтопете маслото и го оставете да се охлади леко. Затопете млякото заедно със захарта, докато се разтопи и отново оставете да се охлади. Накиснете сушените плодове в малко ром или вино Марсала.

Смесете сухите съставки в купа – брашното, подправките и бакплувера. Добавете сушените плодове, орехите и захаросаните корички. Добавете маслото и млякото и разбъркайте добре. Ще се получи меко тесто. Може да го оставите настрани за поне 10-15 минути, ако е твърде топло. Оформете с ръце и размесете. Върху набрашнен плот, разточете леко тестото с ръце. Поставете марципана в средата – може да е накъсан на парченца или като фитил (на снимката). Завийте тестото около марципана и оформете като хляб.

Загрейте фурната на 170 градуса. Печете в тавичка върху хартия за печене или във форма за хляб. Покрийте с фолио/хартия за печене още в началото, за да не загори. Печете около 50 минути – 1 час.

Поръсете с кокосово брашно за ефект на пудра захар. След като се охлади, го завийте във фолио или хартиен плик, за да не изсъхва допълнително.

Надявам се рецептата да ви е харесала и не забравяйте да ми изпращате снимки! Весели и топли празници! 


HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ INSTAGRAM
☆ YOUTUBE
FACEBOOK

PERSONAL
УЕБСАЙТ
БЛОГ
FACEBOOK
INSTAGRAM


Абонирай се за най-новите рецепти и новини 👩🏼‍🍳