Палачинки с тапиока / Tapioca crêpes

Неделя е ден за палачинки! Обожавам да приготвям мини палачинки в американски стил, но днес е време за завръщане към традициите. Помните ли онези невероятни, меки, ароматни палачинки, които мама прави в неделя сутрин? Ароматът се носи из цялата къща… На масата се слага огромна чиния с кула от палачинки, а около нея всевъзможни домашни сладка от баба! Няколко парчета сирене, няколко парчета кашкавал. А, може би сладко-солена комбинация?
 
Тези спомени са вълшебни! И то не заради палачинките, а заради емоциите от семейната неделна закуска! Каня ви на едно приключение в миналото с доста нестандартни съставки, които обичате превръщат тази екзотична рецепта точно в онези любими палачинки – меки, нежни, ароматни…

Палачинки с тапиока

Съставки (за 4-5 броя):

Приготвяне:

Разбъркайте всички съставки добре като трябва да се получи консистенция на стандартна палачинкова смес – при нужда увеличете млякото или нишестето. Намажете тигана с масло и загрейте добре. Изпечете като стандартни палачинки като внимавате при обръщането, тъй като са много тънки. Гарнирайте по избор.

Палачинките от снимката са гарнирани с:

– сироп от фурми и орехи
– райска ябълка и орехи
– бадемов тахан, пекан и пресни червени боровинки


Sunday is a Pancake Day! And I love creating American style pancakes but today is time to go back to the roots! Do you remember those amazing, fluffy, divine smelling crepes that mom used to make on Sundays? The aroma is in the whole house…there is a big plate with crepes on the table, surrounded with tons of home-made jams by grannie! A bit of cheese…maybe a sweet & savoury combo?

Well, those memories are magical! And not because of the pancakes but because of the emotions from the Sunday brunch! I invite you on an adventure in the past with me with very untraditional ingredients, which turn this exotic recipe exactly in those crepes – silk, fully, divine…
 

Tapioca crêpes

Ingredients (for 4-5 crêpes):

  • 2 eggs
  • 150 ml nut milk of choice (I used macadamia)
  • 2 tbsp  tapioca starch
  • vanilla
  • pinch of salt
  • ghee / butter for the pan

Directions:

Mix all the ingredients well aiming for the consistency of a standard pancake mixtures. Add more milk or starch if needed. Spread the pan with a bit of ghee and bake the crêpes. Be careful when turning them around as they are very thin and fragile. Garnish by preference.

The crêpes from the photos are with:

– date syrup and walnuts
– persimmon and walnuts
– almond butter, pecan and fresh cranberries