Ябълков сладкиш / Apple cake

Ябълков сладкиш

 Съставки:

  • 1 ябълка
  • 1 банан
  • 1 яйце и 2 белтъка (или 2 цели яйца)
  • 4 с.л овесени ядки (използвах безглутенови в пакетче, които бяха 35гр)
  • 4-5 фурми (без добавена захар)
  • Няколко ореха
  • Горски плодове (използвах замразени – микс от малини, къпини, касис и червено френско грозде)
  • Канела

Приготвяне:

Намачкайте банана с вилица и нарежете 2/3 от ябълката на много малки кубчета или я настържете. Добавете всички съставки и разбъркайте добре (нарежете фурмите на малки кубчета също). Натрошете няколко ореха във сместа и ако ви се стори твърде гъста, добавете чай по избор (използвам чай, а не вода заради аромата) или ядково мляко. Добавете шепа замразени горски плодове (или пресни, ако са в сезон).

Изсипете в малка тавичка върху хартия за печене. Нарежете останалата част от ябълката на парченца и поставете върху сладкиша. Може да декорирате с орехи вместо ябълката. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 20 минути или до готовност. Извадете и изчакайте да се охлади преди да нарежете! Декорирайте със сладолед, мляко, тахан по избор или се насладете с чаша топъл чай! 🙂

П.С Комбинацията с орехов тахан или мармалад от сливи без захар на Хармоника ще е божествена!


Apple cake

Ingredients:

  • 1 apple
  • 1 banana
  • 1 egg и 2 egg whites (or 2 whole eggs)
  • 4 tbsp porridge oats (I used a packet of gluten free oats by Quaker, which was 35gr)
  • 4-5 dates (with no added sugar or syrups)
  • A few walnuts
  • Berries (I used summer fruits frozen berries mix from Sainsbury’s – Raspberries, Blackberries, Blackcurrrants & Redcurrants  )
  • Cinnamon

Directions: 

Mash the banana with a fork and cut 2/3 of an apple into small cubes or simply grate it. Add all other ingredients and mix well (cut the dates into small pieces as well). Add a few walnut pieces in the mixture and if it is too thick add tea of choice (I’m using tea because I love the aroma but you can swap for nut milk or water). Add a handful of frozen berries.

Put the mixture into a pan over baking paper. Slice the rest of the apple and place on top or decorate with walnuts. Bake at 180C for about 20 minutes or until ready. Wait until it cools down before slicing. Decorate with ice cream, yoghurt or just enjoy with a hot cup of tea!

P.S This will be great with walnut tahini or sugar-free plum jam!