Торта Гараш

Торта Гараш е БЪЛГАРСКА шоколадова торта, създадена през XX-ти век от Коста Гараш – австроунгарец сладкар, който пристига в Русе. Тортата се смята за българската версия на торта Сахер, но всъщност нямат нищо общо, тъй като Сахер се прави от маслено-шоколадови блатове с кайсиев мармалад и шоколадова глазура, а торта Гарат с орехово -белтъчни платки.

Кремът на Гараш е шоколадово маслен или шоколадово сметанов, а отгоре има шоколадова глазура. Гарнира се с розички от крем и зелени бадеми, но по-късно се появява и версия със зелени кокосови стърготини.

Днес ви представям една по-здравословна и супер вкусна версия на торта Гараш. Приготвя се с изключително лесно и бързо и е много ароматна! Всичко зависи и от шоколада, който ще изберете, но ще си оближете пръстите 🙂

 

 

 

Торта Гараш

Съставки (за форма 24/26см):

Блатове:

  • 8 белтъка
  • 300г орехи
  • 150г кокосова захар

Крем:

  • 200г черен шоколад*
  • 100мл ядково мляко **
  • 2 жълтъка

използвах шоколад Vivani с портокал, защото имах такъв в наличност – ще се получи с всякакъв черен шоколад или 100% какаова маса
** използвах оризово мляко с какао, което е много ароматно и много харесвам за шоколадови десерти

Приготвяне:

Разбъркайте белтъците на сняг. Блендирайте орехите заедно със захарта и добавете към белтъците със шпатула, внимавайки обема да не падне. Друг вариант е да разбиете белтъците със захарта, но няма да се получи толкова добра “снежна” консистенция.

Изпечете 4 блата върху хартия за печене, която е леко намазнена с масло (краве / какаово) или мазнина по избор. Блатовете стават съвсем тънки – разнесете внимателно с шпатула. Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 8-10 минути или докато започват да хващат загар. Отделете блатовете от хартията за печене, внимавайки да не се накъсат. Няма как да изпечете 1 блат и да го разрежете на 4, така че ще трябва да станат един по един.

За крема –  разтопете шоколада на водна баня заедно с ядковото мляко. Използвам шоколадово такова за още повече аромат и вкус. Разбъркайте до получаване на добра консистенция. Ако използвате 100% какаова маса, добавете малко кокосова захар или друг подсладител по избор в крема. Ако шоколадът няма някакъв аромат (както е портокаловият в моя случай), добавете есенция по избор, портокалови кори, ванилия или кафе, за да стане кремът още по-ароматен. Опитайте го и се уверете, че ви допада на сладост и вкус. Добавете 2 от останалите жълтъци, докато кремът все още е във водната бяна и бъркайте енергично. Ще започне да се стяга веднага, а в случай, че това не се случи, увеличете жълтъците (все пак имате цели 8! 😉

Сглобете торта, имайки предвид, че кремът трябва да се пести и да стигне за 4 блата :)) Тортата става много тънка и ниска, но все пак е Гараш и е сладка. Намажете внимателно с крема – с него се работи много лесно, но не го оставяйте да се стегне твърде много. Декорирайте с натрошени какаови зърна и какаов кокосов чипс. Охладете и се насладете!


Рецептата е вдъхновена от Sugarmouse

 


HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ INSTAGRAM
☆ YOUTUBE
FACEBOOK

PERSONAL
УЕБСАЙТ
БЛОГ
FACEBOOK
INSTAGRAM


Абонирай се за най-новите рецепти и новини 👩🏼‍🍳