Днес беше един от тези дни, които рецептата просто се появи 👩🏼🍳 Отворих хладилника и с радост открих цяла торба смокини вътре – колкото и да ги обичам, знам, че се развалят бързо и реших, че трябва да приготвя нещо с тях. От известно време едно парче козе сирене се мъдри също в хладилника и рецептата сама се създаде. Мислех за сладък галет, а после за солен…така или иначе трябваше да обядвам нещо. В крайна сметка прочетох няколко рецепти и реших, че е по-подходящо да го нарека тарт или пай 🥧 И реших, че трябва да е безглутенов 🤫 Правила съм опити за галет няколко пъти и обикновено е значително ронлив…днес обаче! Хрупкава и перфектна коричка.
* пояснявам, че използвах бурканче лапад, които майка ми консервира всяка година. Задушава го с малко мазнина и държим в килера … може да използвате пресен спанак или друго “зелено растение” 🌱 по избор 😋
** всеки киш и пай се прави със сметана, нали? Аз обаче нямах (като цяло никога нямам животинска сметана, но може да използвате и такава или растителна на база соя, ориз и тн.) В моя хладилник се намираше кофичка кисело мляко (още пробиотици, йес!) и добавих около 200/250г от него, за да създам пухкава консистенция.