Крем със солен карамел и пекан

4-ти ноември 2015. Денят, в който започнах да снимам първия си документален филм и реших да спра да консумирам захар за 1 месец, правейки си експеримент. 3 години и 4000 гледания на видеото по-късно, приготвянето и снимането на десерти е любимото ми хоби. Светът на храненето и кулинарията е необятен и много интересен. Въпреки че много пъти съм се губила по пътя, изпадайки в крайности. Въпреки че много пъти съм забравяла как да изпитвам удоволствие от храната и съм го заменяла със страх. Въпреки че много пъти съм използвала храната като защита и бягство от собствените си емоции и мисли. Въпреки…
Въпреки това, този документален филм постави началото на едно вълнуващо приключение – приключение към самата мен. Защото препятствията, през които човек минава, оформяйки собствените си ценности, са безценни и необходими. Защото когато намериш сила вътре в себе си и когато осъзнаеш, че най-лошите тирани, които ще срещнеш в живота си, са собствените ти мисли и ти си единственият, който може да се пребори с тях, то тогава се случват чудеса.

Sugar Free беше моето начало на едно креативно приключение. Приключение, което ме кара да се събуждам с поредната идея какво да си приготвя за закуска, как да го аранжирам и снимам. Приключение, което постави началото на този блог – моето любимо място за изразяване. Днес празнувам тези 3 години, в които преминах през всички възможни крайности, които обаче по един или друг начин бяха необходими.

Празнувам тези 3 години, гледайки отново този филм и приготвяйки поредния вкусен десерт. Кой каза, че здравословното не може да е вкусно, полезно и красиво?

Ето го и документалният филм:

Крем със солен карамел и пекан

Съставки:

За крема:

  • 100г кашу (предварително накиснато в гореща вода)
  • 3 с.л кокосов крем
  • 2 с.л кокосово масло
  • 1 с.л лимонов сок
  • 2 с.л кленов сироп/мед (друг течен подсладител по избор)
  • ванилия (течен екстракт)

За соления карамел:

  • 100г кленов сироп/мед (друг течен подсладител по избор)
  • 150г кокосов крем (около 5 с.л)
  • 50г кокосово масло (около 4 с.л)
  • 2 с.л натрошени ядки пекан (или орехи)
  • ванилия  (течен екстракт)
  • 1/2 ч.л сол

Приготвяне:

Блендирайте всички съставки за крема докато се получи плътна, кремообразна консистенция. Добавете още подсладител, ако ви се стори, че има нужда. Изсипете в чашките (количеството е за около 4 малки чашки) и оставете в хладилник, за да стегне.
Разтопете кленовия сироп/меда (подсладителя по избор), кокосовия крем и кокосовото масло на тиган на средна температура. Изчакайте да заври и намалете температурата още, разбърквайки за около 10 минути. Добавете ванилия, сол (не пропускайте, защото балансира чудесно сладкия карамелов вкус), пекан или орехи и разбъркайте. Оставете да се охлади на стайна температура. Разпределете върху крема и охладете за поне час, докато карамелът се стегне.