Бананов хляб

Банановият хляб е абсолютна класика сред печивата. Въпреки че остава загадка защо се нарича хляб, а не кекс например, той е с наситен вкус на банани, преприлитащи се аромати и един карамелен нюанс, който не може да се обърка. Перфектна сутрешна или следобедна закуска е. Разбира се, моят прочит е здравословен и в рецептата присъстват лимецово брашно и кокосова захар.

Бананов хляб

Съставки:

    • 4 презрели банана (3 +1 за декорация)
    • 50 гр масло
    • 2 яйца
    • 250 гр лимецово брашно (може да се замени с пълнозърнесто или бяло)
    • 200 гр кокосова захар
    • 1 ч.л бакпулвер
    • 1 ч.л канела
    • ½ ч.л индийско орехче
    • портокалови кори
    • шепа орехи (около 30-50 грама)
    • стафиди или парченца шоколад

Приготвяне:

Разтопете маслото в малка касерола на ниска степен. Оставете го да зарви леко и да придобие лек, карамелов цвят. Внимавайте да не загори обаче 🙂 Намачкайте 3 от бананите с вилица. Добавете яйцата и разбъркайте добре. В отделна купа смесете сухите съставки – брашно, кокосова захар, бакплувер, канела и индийското орехче.

Добавете сухите към мокрите съставки и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Добавете маслото, шепа натрошени орехи и стафидите + настъргани портокалови кори. Може да използвате и шоколадови капки (или да натрошите любимия си шоколад на парченца…P.S моят е на Benjamissimo)

Изсипете в предварително намазана с масло или с хартия за печене форма за хляб. Срежете 4тия банан по дължина и оваляйте в кокосова захар, която ще го карамелизира допълнително и ще го направи още по-ароматен.  Печете около час в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Оставете го да се охлади напълно!  Декорирайте с топка сладолед или сладко по избор 🙂

Любимият ми здравословен сладолед е на Frudada. Вкусовете им включват малина, манго и маракуя, шоколад, фъстъчен солен карамел и бананов. Този път използвах соления карамел. Обожавам сладоледите им и не само са единствените на пазара, които са здравословни, но са и много вкусни! + това са веган и имат добавени пробиотици и са български :)) Какво повече да иска човек?