Тарт с козе сирене и смокини

Днес беше един от тези дни, които рецептата просто се появи 👩🏼‍🍳 Отворих хладилника и с радост открих цяла торба смокини вътре – колкото и да ги обичам, знам, че се развалят бързо и реших, че трябва да приготвя нещо с тях. От известно време едно парче козе сирене се мъдри също в хладилника и рецептата сама се създаде. Мислех за сладък галет, а после за солен…така или иначе трябваше да обядвам нещо. В крайна сметка прочетох няколко рецепти и реших, че е по-подходящо да го нарека тарт или пай 🥧 И реших, че трябва да е безглутенов 🤫 Правила съм опити за галет няколко пъти и обикновено е значително ронлив…днес обаче! Хрупкава и перфектна коричка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тарт с козе сирене и смокини

За основата:

  • 120г овесено брашно (или блендирани овесени ядки) *
  • 50г нахутено брашно
  • 100г масло
  • 1 яйце
  • сол
  • 2 с.л студена вода

*  може да се замени с оризово или друг безглутенов микс

За пълнежа:

  • 2 яйца
  • зряло козе сирене (около 120г)
  • задушен спанак или лапад *
  • 250г соев йогурт / кисело мляко / животинска сметана **
  • смокини

* пояснявам, че използвах бурканче лапад, които майка ми консервира всяка година. Задушава го с малко мазнина и държим в килера … може да използвате пресен спанак или друго “зелено растение” 🌱 по избор 😋

** всеки киш и пай се прави със сметана, нали? Аз обаче нямах (като цяло никога нямам животинска сметана, но може да използвате и такава или растителна на база соя, ориз и тн.) В моя хладилник се намираше кофичка соев йогурт (още пробиотици, йес!) и добавих около 200/250г от него, за да създам пухкава консистенция. Може да пропуснете или да използвате сметана или кисело мляко. 

Приготвяне:

Маслото се реже на парченца и с ръце се смесва с брашната 😉 добавя се яйцето и се меси до получаване на тесто. Охлажда се за 20-30 минути. После се разстила върху намазнена форма с падащо дъно (или пък за пай). Може да го разточите, но аз го направих с ръце.

Всички съставки за пълнежа се смесват. Козето сирене натроших. Ако използвате пресен спанак или лапад е добре да го задушите предварително. Изсипах върху основата.Нарязох 6-7 смокини (или повече, ако са малки) и минах на тиган с трюфелово олио и леко ги поръсих с кокосова захар, за да хванат загар и наредих върху тарта.

Пекох 20тина минути на 180C. Изчаках малко да се охлади и нарязох. За жалост нямах пресен розмарин, но това би било чудесният завършек 👌🏻Вкусен е както топъл, така и охладен!