Тортичка Тирамису

Торта с повод 🙂 Поводът беше юбилеят на майка ми, а тортичката исках да е семпла, малка и с любим нейн вкус, а именно тирамису. Тъй като ни предстояха много празненства, излизания и общо взето хранения навън, реших, че тортичката трябва да е съвсем малка, за да се почерпим, а не да остане няколко дни. Използвах малка формичка с диаметър около 10-12см, супер семпли продукти, които винаги имам в шкафа. В крайна сметка даже разрязахме тортичката на три и ни беше напълно достатъчна.

Умерено сладка с леко напомняне на тирамису (разчитах на кафето и марсалата в блатовете и какаото за поръсване.

+ свещ с еднорог, разбира се! 

Тортичка Тирамису

Съставки:

За блата (за форма с размер 10-12см): 

  • 1 яйце
  • 30 кокосова захар
  • 1 с.л кокосово масло
  • около 30-40мл марсала (или ром)
  • 60-70г лимецово брашно
  • 1 ч.л бакплувер
  • щипка сол
  • + чаша късо еспресо

За крема: 

  • 100г заквасена сметана или крема сирена / маскарпоне
    (*използвам продуктите на Хармоника, когато нямам домашни млечни:) )
  • 2 с.л мед
  • 1 ч.л тахан по избор
  • 1 с.л кокосово масло (зависи от гъстотата)

Приготвяне:

  1. Разбийте яйцето и захарта с миксер
  2. Добавете 1 с.л кокосово масло и марсалата. Разбъркайте добре
  3. Добавете сухите съставки – брашното, бакплувера и солта и разбъркайте. При необходимост добавете още брашно или още марсала – ако ви се стори твърде гъсто или рядко. Трябва да е кексова или по-гъста консистенция
  4. Изпечете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса
  5. Изчакайте да изстине и нарежете на 2 или 3 – при мен блатът бухна много и спокойно го разрязох на 3
  6. Напоете с предварително приготвено кафе и оставете настрана
  7. Смесете заквасена сметана или крема сирене с 2 с.л мед и тахан по избор (използвах лешников). В последствие сместа ми се стори рядка и добавих 1 с.л кокосово масло и оставих в хладилник, за да стегне малко
  8. Сглобете тортата и оставете в хладилник
  9. Поръсете с какао преди сервиране