Ванилова торта

Време за приготвяне: час и половина
Брой порции: 12 | хранителна стойност
Сложност: лесна
Цена: висока | ≈ 2,50лв / парче 

Ванилова торта

За блатовете (за форма 20Ø):

  • 5 яйца
  • 170г лимецово брашно (или друго по избор)
  • 170г кокосва захар или захар мусковадо
  • 1 пакетче бакплувер
  • 5 с.л топла вода

За крема:

  • 500гр маскарпоне
  • 80г бял шоколад (този или този)
  • бурбонска ванилия – 1гр

За сиропиране:

Приготвяне:

Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг – ще отнеме поне 5-6 минути, докато се получи твърд сняг. В отделна купа разбъркайте жълтъците със захарта, ванилия на прах и 5 с.л топла вода. Бъркайте до получаване на пухкава консистенция. В отделна купа пресейте брашното и добавете бакплувер – тази стъпка се прави, за да влезе още въздух в брашното и блатът да стане въздушен и пухкав.

Добавяйте по малко от брашното и белтъците редувайки ги към купата с жълтъци и бъркайте много внимателно с шпатула. Изсипете в предварително намазнена форма за торта (използвах форма с диаметър 20см и стана доста пухкав блат, но спокойно може да използвате по-голяма).

Печете в предварително загрята фурна на 160˚ с вентилатор и печете около 40-50 минути (ако използвате малката форма и блатът е много дебел, ще отнеме поне 50 минути, а за по-голяма форма по-малко). Проверявайте с клечка за зъби и когато излезе суха, спрете фурната. Оставете още 5 минути вътре и после извадете блата (за да не спадне от рязката смяна на температура). Оставете да се охлади напълно и го срежете. Аз разрязох на 3.

За крема – разтопете бял шоколад на водна баня. Харесвам тези два продукта – този и този, тъй като са с много хубав състав и супер вкусни 🙂 В купа изсипете 1 кутийка маскарпоне (500гр), разтопения шоколад и бурбонска ванилия (използвам 2 броя от тези капсули).

За сиропиране на блатовете използвах готово плодово смути, но може да разтопите малко кокосова захар с ядково мляко / или кленов сироп / и да сиропирате блатовете. Важно е да са добре напоени, тъй като иначе остават сухи и се разделят. Използвах плодове смути, което да добави аромат в тортата и да направи блатовете сочни.

Намазах с крема внимателно, тъй като започва да стяга бързо заради шоколада. Върху първия плат наредих нарязани ягоди, но може да използвате боровинки или други сезонни плодове.

Самата торта декорирах с ягоди и ядки като накрая поръсих с натрошено ленено семе. Оставих да се охлади добре и разрязох на парчета.

Уникално вкусна, лека и ефирна е! Точно както си я представях 🙂 Не забравяйте да ме отбележите и да ми пратите снимки, ако я приготвите 😉 


HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ INSTAGRAM
☆ YOUTUBE
FACEBOOK

PERSONAL
УЕБСАЙТ
БЛОГ
FACEBOOK
INSTAGRAM


Абонирай се за най-новите рецепти и новини 👩🏼‍🍳