Яйца Бенедикт + безглутенови кето хлебчета

Чудите се каква закуска да си приготвите през уикенда? Миналата седмица ви показах супер вкусните кето хлебчета, а днес ви предлагам каква закуска да приготвите с тях. Яйца Бенедикт са класика и въпреки че се приготвят с филе, аз ги намазах с авокадо, поширах яйце и приготвих сос Холандез, с който ги полях. ДЖълтъците, които ви остават от хлебчетата са за приготвянето на масления сос 😉🥚🥯 декорирах с кълнове и воала! Перфектната закуска! 🥰 Бихте ли опитали?


Неделя! 🍳🥯Какво по-хубаво от една осъзната и хубава закуска? При така нареченото здравословно хранене е важно не само качеството на храна, но и това да се храним бавно, да дъвчем, да влагаме позитивна енергия в целия процес. Всяка храна може да се превърне в „нездравословна“, ако й придадем тази енергия. Замисляли ли сте се някога за тази гледна точка? ⁣

Днес искам да си поговорим повече за мазнините и защо повечето момичета умират от страх от тях? Мазнините ни правят дебели? Мазнини създават слой около органите ни? Вдигат холестерола… и още хиляди митове. Може би сте забелязали, че напоследък чета интересна книга, от която споделям някои откъси. ⁣

Там също още веднъж се потвърждава теорията, че за жалост заклеймяването на мазнините е една от най-големите грешки в хранителната индустрия. Модата на нискомаслените, low-fat продукти е все още тук. Почти всеки посяга към обезмаслените продукти … уж повече протеини, по-малко калории.⁣

Да, може би знаете, че мазнините имат повече калории на грам от протеините и въглехидратите, но какво от това всъщност? *само вмятам, че в случая говоря за качествени мазнини, а не за хидрогенирани такива* ⁣

Мазнините са толкова жизненоважни, че не мога да ви опиша каква грешка е да ги изключваме от менюто. Може би цикълът ви е спрял? А, дали сте намалили мазнините и сте ограничили калориите? Няма нищо случайно във всеки макронутриент ( може да гледате видеото ми по темата), така че ви съветвам да не ги изключвате. ⁣

Днес ви показвам отново снимка на Яйцата Бенедикт – хлебчетата включват бадемово брашно, пошираните яйца съдържат толкова незаменини витамини, минерали и аминокиселини (не изхвърляйте жълтъка никога!!!), а сос Холандез е също една вкусна добавка – не се плашете, че сосът е на маслена основа, все пак се слага съвсем малко количество от него 😉 ⁣

Ще ви бъде ли интересно да снимам по-подробно видео за видовете мазнини – кои са полезни и кои трябва да избягваме, както и малко повече за холестерола?⁣



Яйца Бенедикт с кето хлебчета

За хлебчетата (6 броя):

  • 150 гр бадемово брашно или смлени бадеми⁣
  • 45 гр хуск⁣
  • 3 белтъка⁣ (запазете жълтъците)
  • 225 гр гореща вода ⁣
  • 1 с.л оцет⁣
  • 1 с.л бакплувер⁣
  • 1 ч.л сол⁣

За сос Холандез:

  • 3 жълтъка
  • 180гр масло
  • 1 с.л лимонов сок
  • сол

За сглобяването:

  • яйца за поширане
  • авокадо за намазване
  • кълнове за декорация

Приготвяне:


ХЛЕБЧЕТА


Представям ви хлебчетата на хлебчетата! БЕЗ ГЛУТЕН! Нисковъглехидратни! Не са веган, но и този екперимент скоро. Но най-вече ВКУСНИ! Те са подходящи не само за хора, които избягват глутена, но и за всички, които искат да опитат нещо ново и различно. Много се вдъхнових миналата седмица и експериментирах с различни рецепти и пропорции.

Хускът е основната звезда в тази рецепта и всъщност е бял живовляк, който си е реално чисти фибри. Фибрите както знаете, ни държат сити за много по-дълго и помагат за добрата чревна флора⁣

Другата звезда в рецетата е бадемово брашно, което има уникален аромат, но хлебчетата никак не са сладки и не напомнят никак на никакви бисквити – имат перфектна текстура както виждате от снимките. ⁣

Смесете всички съставки без водата и разбъркайте добре. Добавете гореща вода, разбъркайте и оставете за минута, за да набъбне добре. Оформете питки с ръце – със сместа се работи изключително лесно и не лепне. Изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 45 минути. ⁣


СОС ХОЛАНДЕЗ


Затоплете леко жълтъците на водна баня като разбърквате постоянно. Добавете 1 с.л лимонов сок и на много, много тънка струйка добавете разтопеното масло като постоянно разбърквате. Бъркайте докато сместа се сгъсти.

* може да опитате да го направите и в блендер, като отново добавяте маслото много бавно през отвора.


ЯЙЦА БЕНЕДИКТ


Разрежете хлебчетата на две, намажете с намачкано авокадо (може да добавите и домат на кубчета).

Поширайте яйца (в зависимост колко порции искате да приготвите) – заврете вода като добавите 1 с.л оцет в нея. С помощта на вилица може да направите нещо като водовъртеж и да изсипете яйце в центъра. Варете 3 минути.

Поставете пошираното яйце върху авокадово, залейте със соса и декорирайте с кълнове или семена.

Да ви е сладко!


HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ INSTAGRAM
☆ YOUTUBE
FACEBOOK

PERSONAL
УЕБСАЙТ
БЛОГ
FACEBOOK
INSTAGRAM


Абонирай се за най-новите рецепти и новини 👩🏼‍🍳