Здравословен козунак

Толкова много се вълнувам, че пиша първата си рецепта за великденски козунак! Последната седмица експериментирах и тествах класически рецепти (опитах тази и тази), за да мога да усетя тънкостите, магията и тайните на козунаците. Не успях да пробвам тази, но този сайт ми даде доста полезна информация.

Независимо, че съм фен на здравословното хранене, знам, че козунак означава конци, сладост и една точно, определена текстура. Ясно ми беше, че лимец и мед или друг подсладител няма да постигнат това. Искаше ми се обаче да експериментирам поне малко и така се зароди козунакът с пълнозърнесто брашно и кокосова захар. Виждате кафеникавият, карамелен и ароматен цвят, който дава тази захар. Няма да навлизам в подробности, но кокосовата захар има по-нисък гликемичен индекс и малко повече полезни вещества от бялата, рафинирана захар.

В рецептата не използвах лимецово брашно или само пълнозърнесто, просто защото те са по-тежки, по-бедни на глутен и следователно търсената текстура не може да се получи. Разбира се, може да използвате 100% лимецово брашно, ръжено, спелта или пълнозърнесто и ще получите един чудесен сладък хляб/кекс, който по нищо няма да отстъпи на козунаците по аромат и вкус.

Ако сте по-напредната и отглеждате квас, задължително използвайте него. В тази рецепта използвам прясна мая, защото повече ми харесва резултата, който постигам с нея. Бих казала, че дълго време бягах и заклемявах неща като мая, бяло брашно, да не говорим за захар, но в крайна сметка Великден е един ден в годината и ако изберем качествени продукти, не виждам нищо лошо в тези неща. Освен това за маята напоследък се говори страшно много относно вредите й, но след като се разтърсих и разчетох доста повече, се оказва, че не е точно така.

Използвах и истинско, прясно краве мляко, въпреки че в ежедневието си не го употребявам и в хладилника ми няма от години. Използвах био мляко на Хармоника, защото харесвам марката и им вярвам. Може би с кокосово или друго растително мляко също ще се получи добър резултат – плюсът на кравето е, че има въглехидрати и захари, които помагат за активирането на маята и правилното смесване на съставките.

Разбира се, препоръчвам домашни яйца и масло, защото са истински, ароматни, жълти…вкусни…и със сигурност по-полезни!

Ще се радвам да ми оставите коментар и мнение, ако сте опитали рецептата, за да можем да я подобрим заедно 🙂

 -Следете YouTube канала ми, защото само след ден ви очаква едно видео по темата с ограниченията по Великден и яденето на козунаци-

Вярвам, че празниците са за семейството, хубавите моменти, истинската, вкусна храна и неповторимите, неподправени емоции. Ограниченията, вината и желанието за компенсиране на количеството изядена храна изобщо не си струват. Яжте козунак, семейте се, бъдете щастливи, бъдете в настоящия момент и се наслаждавайте на всичко, което ви се случва в живота! 

Здравословен козунак


Съставки:

* важно е всички продукти да са на стайна температура
* използвах кухненски робот за замесването 

За закваската:

  • 20 г прясна мая (1/2 кубче)
  • 1/2 супена лъжица кокосова захар
  • 50 мл топло прясно мляко
  • 1 супена лъжица бяло брашно

За тестото:

  • 250 г пълнозърнесто брашно
  • 200 г бяло пшенично брашно 00
  • цялата закваска
  • 100 мл топло прясно мляко*
  • 2 яйца (на стайна температура) – за предпочитане домашни
  • 90 г разтопено масло – за предпочитане домашно
  • 120 г кокосова захар
  • ванилия – есенция или бурбонска
  • кора от портокал / лимон – за предпочитане био 
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 2 шепи стафиди, накиснати в ром 
  • сладко по избор
  • филирани бадеми за декорация

* използвах био пълнозърнесто брашно и италианско бяло пшенично брашно 00
* използвах био прясно мляко на Harmonica – може да замените с ядково мляко по избор, но не мога да гарантирам дали ще има разлика в резултата :))
* използвах домашни яйца и масло
* сладкото е на Harmonica – от шипки
* с това количество захар, козунакът не става страшно сладък, но пълнежът допълва вкуса перфектно -> ако ще увеличавате захарта, нека не е повече от 150гр

** може да направите пълнеж от друго сладко, шоколад, сусамов тахан, смес от орехи, оваляни в канела и захар и т.н

Приготвяне:

  1. Накиснете стафидите (или други сушени плодове по избор) в ром. Оставете настрана, за да омекнат
  2. Затоплете леко прясното мляко на котлон, но не го завирайте. Проверете като потопите пръст вътре – не трябва да пари. Общо прясното мляко е 150мл. Отделете 50мл, смесете съставките за закваската и оставете настрана, за да набъбне. Получава се гъста каша и след 10-15 минути удвоява обема си.  Ако решите да използвате суха мая – 1 пакетче (7гр) е достатъчно
  3. Добавете маслото (може да го нарежете на парченца, за да се разтопи по-бързо) при останалото прясно мляко, разбъркайте и оставете на страна докато се разтопи. При нужда затоплете на слаб котлон, но не го завирайте
  4. Поставете в купа сухите съставки – двата вида брашно, кокосовата захар, настъргана кора от 1 портокал / лимон, щипка сол. Добавете яйцата и разбъркайте за кратко докато се смесят. Добавете млякото с маслото, набъбналата закваска и пуснете кухненския робот да меси. Може да използвате хлебопекарна или да омесите на ръка. Трябва да се меси поне 15-20 минути или докато стане добро, еднородно тесто. При нужда добавете още брашно, ако видите, че сместа е рядка и не се получава
  5. Покрийте с кърпа и оставете да втасва поне час или докато удвои обема си
  6. Добавете стафидите и пуснете машината да бърка отново за около 5 минути, за да премеси тестото
  7. Оставете отново да втасва – може да е за още час или дори за повече -> колкото повече, толкова по-добре
  8. Извадете тестото върху намазнен плот. Може да използвате олио или малко брашно – но нека е съвсем малко, за да не става сплъстено тестото. Раздете на три равни части и леко с мазни ръце оформете дълги, леко плоски фитили. Намажете със сладко или друг пълнеж по избор и навийте (вижте снимката). Изплетете плитка и внимателно преместете във форма за хляб върху хартия или фолио за печене
  9. Оставете отново да втаса – за около половин час или докато отново удвои обема си
  10. Намажете с разбит белтък и поръсете с филирани бадеми
  11. Печете в предварително загрята фурна на 150-160 градуса. Наблюдавайте го, защото обикновено след 10 минути хваща загар. В този момент го покривам с алуминиево фолио, за да не изгори повече. Пека около 40 минути. Наблюдавайте го все пак, защото всяка фурна е различна
  12. Изчакайте да изстине и нарежете на парчета

Получи се много мек, пухкав, ароматен и вкусен козунак! 


HEALTHYLICIOUS
УЕБСАЙТ
☆ YOUTUBE
☆ INSTAGRAM

FACEBOOK

PERSONAL
FACEBOOK
INSTAGRAM
УЕБСАЙТ
БЛОГ