Орехово брауни

Орехово брауни

Съставки:

  • 2 яйца
  • 150гр орехов тахан
  • 100гр мусковадо (или кокосова захар)
  • 80гр какаова маса или висококачествен шоколад
  • 20гр какаово масло
  • бурбонска ванилия
  • 1/2ч.л сол
  • 1/2ч.л бакплувер или сода
  • сол за поръсване – използвах пушена морска сол Maldon


Приготвяне:

Разбъркайте яйцата с ореховия тахан*. Разтопете шоколада с какаовото масло и захарта, ако е твърде гъста (мусковадо). Може да използвате 50/50 захар с мед, кленов сироп или някакъв друг подсладител. Мусковадото** дава насител, плътен, карамелов вкус, но с всякакъв подсладител ще стане.

Не пречи да оставите и по-големи парчета шоколад, които не са разтопени. Смесете всички съставки и добавете ванилия***, щипка сол и бакплувер.

Поставете в тавичка за печене и поръсете с морска сол (или друга по избор – аз използвах пушена сол Maldon). Изпечете в предварително загрята фурна на 150-160 градуса за 15 минути. Извадете и охладете поне 10 минути. Браунито трябва да остане влажно отвътре. Нарежете на парчета и поднесете декорирано с орехи, кленов сироп, топка сладолед или йогурт по избор.

* може да замените с друг тахан – с лешников или бадемов ще станат страхотни
** Мусковадо е нерафинирана тръстикова захар, която е влажна и лепкава със изявен аромат на меласа, тъй като тръстиковият сироп не е отделен. 
*** Използвайте истинска бурбонска ванилия, която има съвсем разничен и разпознаваем вкус. Може да е течна есенция или на прах