Тиквено брауни / Pumpkin brownie

4-ти ноември 2015. Денят, в който започнах да снимам първия си документален филм и реших да спра да консумирам захар за 1 месец, правейки си експеримент. 2 години и 2000 гледания на видеото по-късно, приготвянето и снимането на десерти без захар е любимото ми хоби. Светът на храненето и кулинарията е необятен и много интересен. Въпреки че много пъти съм се губила по пътя, изпадайки в крайности. Въпреки че много пъти съм забравяла как да изпитвам удоволствие от храната, а не страх. Въпреки че много пъти съм използвала храната като защита и бягство от собствените си емоции и мисли. Въпреки…
Въпреки това, този документален филм постави началото на едно вълнуващо приключение – приключение към самата мен. Защото препятствията, през които човек минава, оформяйки собствените си ценности, са безценни и необходими. Препятствия, които те събарят, които те обезкуражават, но които те карат да станеш и да продължиш. Защото когато намериш сила вътре в себе си и когато осъзнаеш, че най-лошите тирани, които ще срещнеш в живота си, са собствените ти мисли и ти си единственият, който може да се пребори с тях, то тогава се случват чудеса.

Животът е необятен и наистина е лесно да се пуснем по течението, живейки рутинно и еднобразно, но в крайна сметка само и единствено ние самите можем да се направим щастливи.

Sugar Free беше моето начало на едно креативно приключение. Приключение, което ме кара да се събуждам с поредната идея какво да си приготвя за закуска, как да го аранжирам и снимам. Приключение, което постави началото на този блог – моето любимо място за изразяване  2 години, в които от човек, който всеки ден постоянно консумираше пакетирани десерти и винаги имаше място за десерт в ресторант, се превърнах в човек, който се наслаждава безкрайно на вкуса на плодовете. Човек, който обожава да готви и да експериментира, търсейки нови и нови комбинации. Човек, който използва плодове, мед и фурми за подслаждане и за който сладкото не е необходимост, за да преживее деня или да запълни някаква липса. Човек, който се наслаждава на истинския вкус на храната.

Днес празнувам тези 2 години, в които преминах през всички възможни крайности, които обаче по един или друг начин бяха необходими.

Празнувам тези 2 години, гледайки отново този филм и приготвяйки поредния вкусен десерт без захар. Кой каза, че здравословното не може да е вкусно, полезно и красиво?

Повече информация за блога и как всичко започна

Ето го и документалният филм:

Тиквено брауни

Съставки

1-ви слой:

  • 1/2 печена тиква
  • 1/2 добре узрял банан
  • 1/2 консерва нахут (100-120гр)
  • 1 яйце
  • 5 фурми (без добавена захар) /ако обичате по-сладко може да ги удвоите/
  • 2 с.л какао
  • 2 с.л смляно ленено семе
  • 1 с.л кокосово брашно
  • щипка сода
  • 1 с.л тахан от кашу (или друг по избор)

2-ри слой:

  • 1/2 печена тиква
  • 1/2 добре узрял банан
  • 1 яйце
  • 1 ч.л мед

Декорация:

Приготвяне:

Изпечете малка тиква на фурна (използвах сорт Butternut Squash, но при възможност използвайте по-сладка). Блендирайте половината тиква с половин презрял банан. Добавете половин консерва нахут (или 100-120гр предварително сварен), 5 фурми (без добавена захар и сиропи, за предпочитане сорт Medjool) и 1 яйце. Блендирайте до получаване на хомогенна смес. Добавете 2 с.л какао, 2 с.л смляно ленено семе, 1 с.л кокосово брашно и щипка сода. Изсипете в малка тавичка върху хартия за печене. С вилица сложете тахан по избор и леко разбъркайте (така че да остане отгоре). Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 20 минути.

През това време пригответе втория слой: другата половина тиква и банан, блендирани с 1 яйце и 1 ч.л мед (медът може да се пропусне, ако тиквата ви е достатъчно сладка). Изсипете втория слой върху първия, декорирайте с натрошени какаови зърна и печете докато се стегне.

Изчакайте да изстине и нарежете на парчета. Декорирайте с домашен течен шоколад 🙂

П.С Гледайте видеото за подробности по приготовлението!


Pumpkin Brownie

Ingredients:

1st layer:

  • 1/2 baked pumpkin
  • 1/2 ripped banana
  • 1/2 canned chickpeas (100-120gr)
  • 1 egg
  • 5 dates (with no added sugar) /you can double this if you prefer sweeter desserts/
  • 2 tbsp unsweetened cocoa powder
  • 2 tbsp flax meal
  • 1 tbsp coconut flour
  • pinch of soda
  • 1 tbs nut butter of choice

2nd layer:

  • 1/2 baked pumpkin
  • 1/2 ripped banana
  • 1 egg
  • 1 tsp honey

Decoration:

Directions: 

Bake a small pumpkin in the over ( I used Butternut Squash but I’d rather use sweeter one). Blend half of the pumpkin with half of a banana. Add 1/2 canned chickpeas (or 100-120gr boiled and drained), 5 dates (make sure there is no added sugar to them) and 1 egg. Blend until a smooth mixture. Add 2 tbsp cocoa powder, 2 tbsp flax meal, 1 tbsp coconut flour and a pinch of soda. Put the mixture in a pan on baking paper. Add nut butter of choice (I used cashew butter) with fork on top of it. Bake at 180C for about 15-20 minutes.

In the meantime prepare the 2nd layer: blend the other half of the pumpkin and the banana with 1 egg and 1 tsp of honey. Put the second layer on top of the first one, decorate with cacao nibs and bake until ready.

Wait until it cools down and slice. Decorate with home made chocolate ( cacao butter, hazelnuts, honey, cocoa powder and bourbon vanilla) 🙂

P.S Watch the video to see the exact process!

Отзиви! Благодаря ви, че приготвяте тиквеното брауни!